handgereedschap

handgereedschap: 10 praktische tips & nuttige informatie

Gereedschap kopen

Er is veel gereedschap te koop. Kies voor kwaliteit als je er goede prestaties mee wilt bereiken. Niet alleen de kwaliteit is belangrijk voor het beste resultaat. Het is misschien wel het belangrijkste dat het gereedschap goed in de hand ligt. Een antislip handgreep werkt wel zo prettig en kijk ook of de handgrepen scherpe randen hebben. Bij langdurig gebruik kan dat vervelende huidirritatie of blaren veroorzaken. Het gewicht is belangrijk. Het gereedschap moet niet te zwaar zijn, maar te licht is ook niet fijn om mee te werken. Neem het gereedschap daarom eerst eens goed in de hand.

Heb je veel kracht nodig?

De grootte van je handen heeft invloed op de maat van het gereedschap. Er is veel gereedschap beschikbaar in de maten S, M en L. Er is ook gereedschap speciaal afgestemd op vrouwenhanden. Het gereedschap is kleiner in formaat en lichter in gewicht. Voor linkshandigen is er ook speciaal hierop afgestemd gereedschap verkrijgbaar. Vraag om advies bij de speciaalzaak.
De basisuitrusting van een gereedschapskist bestaat uit verschillende maten schroevendraaiers, rolmaat, stanleymes, zagen, moersleutels, priem, waterpas, combinatiezaag en een blokwinkelhaak.

Elektrisch gereedschap

  • Boormachines

    Bij de aanschaf van een boormachine kun je kiezen uit verschillende modellen. Laat de keuze afhangen van het beoogde gebruik. Kies voor kwaliteit omwille van het prestatievermogen van de boormachine. Voor standaardtoepassingen kun je een boormachine met snoer gebruiken, maar voor de moeilijk bereikbare plekken is er een accuboormachine. Ook hier zijn weer verschillende mogelijkheden. De accu's en laders voor snoerloze boormachines kunnen varieren van goedkope nachtladers tot krachtige laders die een oplaadtijd hebben van een kwartier.
    Kijk bij de boormachine of deze linksom en rechtsom kan draaien (voor het uitdraaien van schroeven). Je hebt boormachines die op verschillende snelheden kunnen draaien. Hoe meer snelheden, hoe meer mogelijkheden. Materialen van hout en metaal vereisen een standaard boormachine. Voor steen gebruik je een klopboormachine.
    Bekijk de handgreep van de boormachine en voel hoe deze in de hand ligt. De soft grip geeft een comfortabele greep bij langdurig gebruik. Er zijn er met een tweede handvat. Dat geeft een betere controle en kan bij langdurig gebruik erg comfortabel zijn.
    Naast de boormachine zul je ook verschillende boortjes moeten aanschaffen.
  • Decoupeerzagen

    Een decoupeerzaag kun je gebruiken om eenvoudige vormen te zagen. Voor het zagen van ingewikkelde vormen kies je bij voorkeur een scroller-decoupeerzaag. Er zijn decoupeerzagen met één snelheid, meerdere snelheden en regelbare snelheden. De regelbare snelheid biedt meer flexibiliteit voor het zagen van verschillende materialen. Wanneer de decoupeerzaag is voorzien van een blaas- en zuigmogelijkheid is dat handig bij het volgen van een getekende vorm. Ook blijft de zaaglijn goed zichtbaar.
  • Schuurmachines

    Schuurmachines worden gebruikt om oppervlakken voor te bereiden, glad te maken, en af te werken. De vlakschuurmachine is geschikt voor het schuren van een vlak oppervlak. Een excentrische schuurmachine is geschikt voor oneffen en ruwe oppervlakken. Een bandschuurmachine is geschikt voor het schuren van grotere oppervlakken. Ook de schuurmachines hebben één of meerdere snelheden. Regelbare en instelbare snelheden bieden het grootste profijt om verf- en laklagen van oppervlakten te verwijderen. Handig zijn de hulpstukken, waarmee je de stofzuiger op de schuurmachine kunt aansluiten. Je hebt ze ook met een stofzak waar het stof tijdens het schuren meteen in verdwijnt.

Gebruikt gereedschap

Uit besparing voor je portemonnee en het milieu kun je kiezen voor tweedehands gereedschap. Als je veel werkt met gereedschap kun je zelf meestal wel bepalen of het aangeboden gereedschap voldoet aan jouw (kwaliteit)eisen. Er zijn ontzettend veel websites voor particulieren die tweedehands gereedschap kopen of verkopen. Je kunt ook langs de kringloopwinkel of snuffelen op rommelmarkten.
Er wordt ook veel gereedschap aangeboden dat afkomstig is uit faillissementspartijen. Er mankeert doorgaans niets aan. Je kunt zo goedkoop aan elektrisch gereedschap komen. Het nadeel is dat er geen garantie geboden is. Mocht het apparaat toch binnen korte tijd stuk gaan, dan kun je het niet verhalen op de verkoper.

Aan tweedehands gereedschap kleeft altijd het risico dat het apparaat niet naar behoren werkt. Kies bij voorkeur voor kwaliteitsmerken. Vergelijk de prijzen via het internet. Je kunt het gereedschap ergens in de aanbieding misschien nog wel goedkoper krijgen. Vraag aan de verkoper altijd naar de reden waarom hij het gereedschap wil verkopen.
 
Wanneer je op zoek bent naar goedkoop gereedschap voor een bepaalde klus kun je ook in je omgeving vragen of iemand bereid is je het gereedschap tijdelijk te lenen. Ga er wel zorgvuldig mee om en breng het netjes terug. Maak duidelijke afspraken en zorg dat je het gereedschap op de afgesproken datum terug brengt.

Gereedschap & veiligheid

Je kunt je voorstellen dat elektrisch gereedschap zoals boormachines en slijpschijven verwondingen kunnen veroorzaken bij onverstandig gebruik. Maar vergis je niet in de schade die handgereedschap kan aanbrengen. Houd daarom altijd overzicht op het gebruik, de omstandigheid en de instructies. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
Iedere keer als je een klus voorbereidt, moet je jezelf afvragen of je er wel geschikt bent. Bij twijfel is het raadzaam zoveel mogelijk informatie in te winnen, bijvoorbeeld bij de bouwmarkt of speciaalzaak, of bij bekenden die dezelfde klus ook zelf hebben uitgevoerd. Zorg voor een planning als je de klus zelf gaat doen. Bepaal de benodigde tijd en apparatuur. Lees goed de instructies of gebruikershandleiding door als je aan de slag gaat met elektrische apparaten of giftige materialen.

Gebruik het gereedschap alleen waar het voor dient. Ga de schroevendraaier dus niet als koevoet gebruiken. Gebruik gereedschap waarvan je weet hoe je het moet gebruiken. Controleer het gereedschap op defecten. Vervang het als er delen los zitten. Slijp het als het niet scherp genoeg meer is. Gebruik niet meer gereedschap dan nodig is. Steek scherp gereedschap niet in je zakken en leg het nooit zomaar ergens achteloos op de werkplek neer, bewaar het liever in een gereedschapskist.

Elektrisch gereedschap moet voorzien zijn van een keurmerk. Het bekendste Duitse keurmerk is GS en staat voor Gepr�fte Sicherheit (Gekeurde Veiligheid). CE geeft aan dat het gereedschap voldoet aan de EG-veiligheidsrichtlijnen. Verder zijn er keurmerken als het T�V- of VDE-symbool.Het gereedschap moet goed in de hand kunnen worden gehouden. Houd je aan de instructies. Laat elektrisch gereedschap nooit zonder toezicht achter. Trek direct de stekker uit het stopcontact als je klaar bent. Ruim het gereedschap direct veilig op.
Zorg dat voor een stabiele houding als je aan het werk bent. Dit betekent dat je vanuit een positie werkt waarbij je niet je evenwicht kunt verliezen. Het snoer mag nergens achter blijven haken. Zorg voor de juiste bescherming door het dragen van handschoenen of een veiligheidsbril.

Gereedschap huren

Als je gereedschap wilt huren, kun je terecht bij bouwmarkten en speciaalzaken. De verhuurder zal om een legitimatie vragen en er zal een borg betaald moeten worden. Die borg kan hoog zijn als het gaat om een duur apparaat.
Belangrijk is het vragen naar de huurvoorwaarden en lees deze ook goed door. Er kunnen bijvoorbeeld extra kosten in rekening gebracht worden als je het apparaat niet voor een bepaald tijdstip hebt ingeleverd. Sommige apparaten dienen schoon en netjes terug gebracht te worden, zo niet, dan kunnen daar extra schoonmaakkosten bijkomen.

Vergelijk de huurprijzen via het internet. Kijk niet alleen naar de huurprijzen, maar let ook op zaken als kwaliteit en onderhoud. Bij ontvangst van het apparaat moet je zelf checken in welke staat je het aangeleverd krijgt. Test het apparaat bij voorkeur in de winkel. Je kunt meteen om uitgebreid gebruikersadvies vragen. Als je beschadigingen ziet, kun je deze meteen melden. Zo voorkom je dat je later op zou kunnen draaien voor schade die door een ander is toegebracht. Bij sommige apparaten raken bepaalde onderdelen snel versleten. Zorg dat je voldoende vervanging hebt.
Lees de gebruikerhandleiding goed door voordat je het apparaat gaat gebruiken. Wees goed voorbereid. Omdat je waarschijnlijk nog niet erg bekend bent met het apparaat is enige voorzichtigheid geboden. Ga zorgvuldig met de apparatuur om en gebruik indien nodig de juiste beschermingsmiddelen zoals werkhandschoenen, een veiligheidsbril of stofkapje.

Kopen of huren

Als je zelf niet in het bezit bent van gereedschap kun je overwegen om het te huren. Daar zitten voordelen aan. Het gereedschap kan precies worden afgestemd voor de beoogde klus. Een verhuurder heeft meestal verschillende uitvoeringen van een bepaald gereedschap zodat je precies de uitvoering kunt kiezen die past bij de klus. Een ander voordeel van huren is dat je het gereedschap zelf niet hoeft te onderhouden en als het niet werkt of als het kapotgaat, breng je het terug naar de verhuurder en vraag je om vervanging. De verhuurder kan overigens wel kosten voor de schade in rekening brengen.

Als je niet zo'n klusser bent en alleen sporadisch gereedschap nodig hebt, is huren een interessante optie. Bedenk hoelang je een bepaald gereedschap nodig hebt. Als dit voor een langere tijd is, zou je moeten uitrekenen of je dan misschien niet goedkoper uit bent als je het gereedschap koopt.

Huren heeft nog meer voordelen. Je kunt zo de kwaliteit van wat duurdere apparaten testen. Als het je bevalt, kun je alsnog eenzelfde merk kopen.

De schroevendraaier

Een schroevendraaier wordt gebruikt om schroeven mee vast te draaien. Het uiteinde van dit gereedschap heeft een bepaalde vorm waarmee hij in de kop van een schroef past. Het kan plat zijn of een kruiskop. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Handvatten van de schroevendraaier kunnen van hout, plastic of rubber gemaakt zijn. Het is belangrijk dat de schroevendraaier een goede grip heeft, waarmee hij het gebruik vergemakkelijkt. Uiteraard moet de schroevendraaier de juiste afmeting hebben voor de schroef. Er mag niet teveel speling tussen zitten. Je draait er de schroefranden mee kapot waardoor de schroef er niet meer in- of uitgedraaid kan worden.
Er zijn verschillende schroevendraaiers. De kruiskop schroevendraaier heeft een kruis aan het uiteinde van de staaf. Hij wordt gebruikt voor kruiskopschroeven. Kruiskopschroeven worden veel gebruikt voor het veilig opbergen van batterijen in speelgoed. Mini schroevendraaiers zijn geschikt voor het repareren van elektrische apparaten, horloges en werk dat precisie vereist.
In plaats van een schroevendraaier kun je een schroefboormachine gebruiken. Ze werken via het stopcontact of een accu. Als je veel moet schroeven, is het een ideaal gereedschap. De schroefboormachine is geschikt voor het schroeven van verschillende groottes schroeven, ook kruiskopschroeven. Je kunt hem voor het vastdraaien en losdraaien gebruiken. Veel schroefboormachines kunnen ook als boor gebruikt worden.
Een spanningzoeker is een schroevendraaier met een afgeschermd handvat. Via een lampje geeft deze aan of er spanning op staat, wat het geval is als het lampje gaat branden.

Tuingereedschap

Tuingereedschap heb je nodig om je tuin te onderhouden. Test bij de aankoop van tuingereedschap eerst of het gereedschap goed in de hand ligt. Let op het gewicht en de lengte. Als kies voor kwaliteit betaal je wel wat meer, maar je bent dan zeker van een goed gereedschap waar je jarenlang plezier van kunt hebben.

  • Grasmaaier/grastrimmer

    Voor het gazon heb je een grasmaaier nodig. Een handmaaier volstaat voor onderhoud aan kleine gazons. Een grastrimmer is handig voor het maaien van moeilijke plekken en randen van het gazon.
  • Schoffel

    Een schoffel is een gereedschap om onkruid onder de oppervlakte af te snijden.
  • Hark

    Een hark gebruik je om aarde en grind te egaliseren en los geschoffeld onkruid en ander tuinafval bij elkaar te harken.
  • Spade

    Met een spade kun je de grond spitten.
  • Snoeischaar

    Bladeren en dunne takken kun je bijhouden met een snoeischaar.
  • Takkenschaar

    De dikkere takken houd je bij met een takkenschaar.

Onderhoud

Het is belangrijk om je tuingereedschap goed te onderhouden. Dan functioneert het gereedschap beter en het gaat veel langer mee. Als het winter wordt en het tuingereedschap wordt opgeborgen, kun je het gereedschap meteen een grondige check en onderhoudsbeurt geven. Bladen, scharnierpunten en veren moeten regelmatig met een paar druppels olie worden gesmeerd. Bewaar gereedschap met veren op een gesloten plaats. Zo behoudt de veer zijn spanning beter en langer. Slijp gereedschappen waarmee je knipt of snijdt regelmatig om ze scherp te houden. Je kunt ze slijpen met een diamantvijl. Een bijl kun je slijpen met een bijl- en messenslijper.

Voor het goede doel

Wanneer je oud gereedschap vervangt voor nieuwe, kun je het oude gereedschap meegeven aan het goede doel. Er zijn organisaties, zoals de Stichting Gered Gereedschap, die het oude gereedschap inzamelen en deze opknappen om vervolgens een tweede leven te krijgen in een arm land. Er worden ontwikkelingsprojecten mee ondersteund. Zo kan er met het oude gereedschap werk worden gecreëerd. Tweedehands gereedschap wordt naar scholen gebracht, zodat scholieren praktijkgericht kunnen leren met gereedschap.
Het oude gereedschap kan in de meeste Wereldwinkels worden afgegeven, maar ook de Praxis doet mee met een inzamelbak. Er werken verschillende vrijwilligers, verspreid over het hele land, aan mee. Niet alle soorten gereedschap zijn welkom. Op de website van Stichting Gered Gereedschap tref je een overzicht aan van het geschikte gereedschap en de plaatsen waar je dit gereedschap kunt inleveren. Op de site staat uitgebreide informatie over de werkwijze van de stichting, de doelstelling en de projecten.
Stichting Gered Gereedschap heeft het CBF-keurmerk. Dit betekent dat de stichting onder toezicht staat van het Centraal Bureau Fondswerving (CBF). Een goed doel krijgt een CBF-keurmerk als het voldoet aan alle criteria van het CBF. Er wordt gekeken hoe het geld binnenkomt, wat het bestuur er mee doet en hoe ze daar verslag over uit brengt.

De werkplek

Een goed opgeruimde en overzichtelijke werkruimte is niet alleen prettig om in te werken, het is ook veiliger. Houd de werkplek dan ook ruimtelijk en overzichtelijk. Op die manier ben je sneller klaar met de klus, want je hoeft niet lang te zoeken naar je gereedschap en je struikelt niet over rondslingerende materialen. Een werkplek moet voorzien zijn van goede verlichting. Het is wel zo veilig om goed te kunnen zien waar je mee bezig bent.

Zorg voor een goede ventilatie, dat is belangrijk als je met verf, lijm of andere schadelijke stoffen werkt. Veel mensen gebruiken de schuur als opbergplek voor het gereedschap. In de herfst en de winter kan de kwaliteit van het gereedschap dan achteruit gaan, omdat het meestal te koud en te vochtig is. Daarom is het ook belangrijk de schuur in dat geval goed te ventileren. Maak eventueel gebruik van een ontvochtiger als je in het bezit bent van duur gereedschap. Dit is door het energieverbruik duurder, maar wel effectiever dan een vochtvreter. Je kunt ook kiezen voor een kunststof opbergbox om je gereedschap vochtbestendig op te bergen.

Steeksleutels, schroevendraaiers en zagen kun je overzichtelijk ophangen aan een hardboard met gaatjes. Gebruik S-haken om het gereedschap aan op te hangen. Hang wat PVC gootjes aan de muur voor het opbergen van kleiner materiaal, zoals snoeren en latjes.
In veel doe-het-zelf zaken verkopen ze kant-en-klare gereedschapopbergsystemen, van gereedschapskisten tot uitgebreide verrijdbare gereedschapswagens. Als je een gelegenheidsklusser bent, volstaat een eenvoudige en inklapbare werktafel. Voor de echte doe-het-zelver zijn er uitgebreide werktafels te koop die je helemaal op maat kunt instellen.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over handgereedschap

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!